Borgmesterkæden

BorgmesterkaedeHjarbæks borgmesterkæde skabte Henrik Hvass i 1970’erne – sådan mest for sjov. Jens Nielsen lavede de små skulderplader.

Borgmesterkæden er udført som en trippel kæde med skulderplader og emblem. Emblemet er et stort H (for Hjarbæk) forsynet med et anker og en hest – symboler for datidens lokale hovederhverv: Fiskeri/søfart og landbrug.

At landbruget repræsenteres af en hest og ikke et kreatur skyldes udelukkende, at det ikke lykkedes Henrik at finde en ko blandt børnenes legetøj.

Kædens grønne, silkeforede opbevaringsæske stammer ligeledes fra 1970’erne, hvor en delegation spanske byrådsmedlemmer besøgte Viborg Kommune medbringende et våbenskjold som gave. Våbenskjoldet kom op at hænge på kommunen, men æsken blev til overs – og havnede, hjembragt af Henrik Hvass, således i Hjarbæk som en passende opbevaring til vores fine borgmesterkæde.

Kæden bæres af borgmesteren ved den årlige generalforsamling og ved særlige lejligheder, f.eks. da kunstneren Johannes Bech (formand for Hjarbæk Borgerforening 1961-63) blev udnævnt til æresborger i Hjarbæk i forbindelse med en udstilling i “Gliagaarden” – Hjarbækvej 8 – i anledning af Borgerforeningens 50-års jubilæum.

Borgmesterkæden kan efter aftale besigtiges hos byens- fungerende borgmester.